...Το "σχέδιο Σόιμπλε" παραμένει σε ισχύ: ο Τσίπρας πρέπει να φύγει, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Και ο ασφαλής τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να στερηθεί το μόνο του όπλο, τη λαϊκή υποστήριξη. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί.
Του Γιώργου Κυρίτση

Μέσα στην τριβή της δύσκολης διακυβέρνησης και ακόμα πιο δύσκολης διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρεί πλήρως τον έλεγχο της αφήγησης και της εμπειρίας του. Και τα δύο συμφωνούν ότι οι δανειστές ούτε είναι ούτε πιάνονται φίλοι. Είναι τόσο αντιδιαμετρική η αντίθεση των συμφερόντων με τις συντηρητικές ελίτ της Ευρώπης, ώστε κάθε επιμέρους επίτευγμα, συμφωνία, συνεννόηση δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως οτιδήποτε άλλο από επιμέρους ψηφίδες οι οποίες δεν προϊδεάζουν για τη συνολική εικόνα. Είναι εύκολο κανείς, σπάζοντας την αφήγηση σε μικρά επεισόδια να παρασυρθεί και να νομίζει ότι υπάρχει συναντίληψη και κοινή πορεία. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν ισχύει.
Η υπόθεση του παράλληλου προγράμματος υπενθύμισε και απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι δανειστές μπορούν ανά πάσα στιγμή με έναν εκβιασμό να σε μπλοκάρουν. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτοί, μπορούν οι εδώ εκπρόσωποί τους και τα κανάλια να το κάνουν να φαίνεται έτσι.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει ισχυρή: η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα αποτελεί αγκάθι γι' αυτό που ονομάζουμε "Ευρώπη του Σόιμπλε" και οι εκλογικές εξελίξεις στις χώρες της Νότιας Ευρώπης σίγουρα δεν συνηγορούν προς μία πιο ήπια ανάγνωση. Οι δανειστές έχουν στην Ελλάδα συμφέροντα, έχουν ανθρώπους, έχουν αδελφά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε όλους αυτούς.
Με αυτήν την έννοια, καλό θα ήταν να μην συγκροτούμε βεβαιότητες. Θεωρούν αρκετοί, και ενδεχομένως να έχουν δίκιο, ότι, έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στην Ευρώπη και έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όλοι θα μετρήσουν δυο και τρεις φορές τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Είναι όμως τόσο ρευστά τα πράγματα, ώστε θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει και το αντίθετο: Η Ελλάδα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κατάλληλος εταίρος για τη φύλαξη του Fortress Europe. Δεν είναι διατεθειμένη να πνίγει κόσμο, ούτε να κοιτάζει παραπέρα όταν το κάνουν οι άλλοι. Πολλοί, εκχυδαΐζοντας το θέμα, αναλύουν αν το προσφυγικό είναι όπλο υπέρ ή εναντίον της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μέχρι στιγμής πάντως η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει πετύχει κάτι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη γενικότερη διαπραγμάτευση, αλλά ούτε καν στο ίδιο το προσφυγικό, όπου βρίσκεται υπό διαρκή πίεση.
Το "σχέδιο Σόιμπλε" παραμένει σε ισχύ: ο Τσίπρας πρέπει να φύγει, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Και ο ασφαλής τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να στερηθεί το μόνο του όπλο, τη λαϊκή υποστήριξη. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί.