Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία τηρείται με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών - Θεσμική εκτροπή η άρνηση της αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ


"Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών κρίσεων. Η οικονομική κρίση στην Κίνα επηρεάζει τις αγορές. Η προσφυγική κρίση επηρεάζει επίσης. Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. 


Θεσμική εκτροπή η άρνηση της αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ
«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για την απαραίτητη συναίνεση για τη σύσταση του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνηση τους αποτελεί «θεσμική εκτροπή». Η συναίνεση δεν είναι προαιρετική αλλά επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Προφανής ο στόχος να βραχυκυκλώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ψηφίζουμε διάταξη που θα ορίζει ότι ο αριθμός που θα δοθεί για τις άδειες είναι 4. Θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Το διαγωνισμό για τις άδειες θα εκτελέσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας τηρώντας ότι το Σύνταγμα ορίζει.
Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη, πρόσθεσε.
Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.
Η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι "αλά καρτ", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Ιράν για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.
"Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις" είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στους αγρότες.

 Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε ότι η "δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και προστασία των αδύνατων στρωμμάτων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση".
Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας επεσήμανε ο πρωθυπουργός  και σημείωσε ότι γι΄αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. "Η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν" είπε ο Αλ.Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, και τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα που καλούμαστε όπως είπε να απαντήσουμε είναι αν θα δίνουμε συντάξεις, ή όχι.

Η πρόταση για τα ασφαλιστικό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις
Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι΄αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.
Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση
Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτώντι . 
Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κυρίες και Κύριοι υπουργοί
Θέλω να μπω κατευθείαν στο θέμα.
Η χώρα, όπως όλοι και όλες γνωρίζετε, βρίσκεται σε ιστορική καμπή.
Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις πανευρωπαϊκών, ακόμη και παγκόσμιων διαστάσεων, στις οποίες οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε.

Προκλήσεις κοσμοϊστορικού χαρακτήρα, που θα επηρεάσουν τις διεθνείς εξελίξεις για δεκαετίες.
Χρειάζεται επομένως διαρκής εγρήγορση, αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή για να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό.
Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων.
Η οικονομική κρίση, που αυτή τη στιγμή έχει επίκεντρο την Κίνα, όπου προκαλούνται εκ νέου αναταράξεις στις χρηματαγορές, επηρεάζουν και την Ευρώπη. Η εικόνα των χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο τις τελευταίες μέρες το αποδεικνύει.
Η προσφυγική κρίση, επίσης, βρίσκεται αυτή την στιγμή στο απόγειο της.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μετακίνηση που περνά από τη χώρα μας, καθώς το κύμα της κρίσης σκάει πάνω στα νησιά μας, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η πλειονότητα του λαού μας, η πλειονότητα του πληθυσμού των νησιών μας, οι δυνάμεις του λιμενικού, του στρατού και της αστυνομίας, τούτες τις μέρες παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη μπροστά σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να την υπερβαίνει.
Οι εσωτερικές της αντιφάσεις και, κυρίως, η σημαντική παρουσία ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων, ακόμη και σε κυβερνήσεις κρατών της Ε.Ε, δυσχεραίνουν τη διαχείριση της κρίσης και οδηγούν σε παλινωδίες, σε κυνήγι μαγισσών, ακόμη και σε πολιτικές κλειστών συνόρων για αρκετές χώρες που αρνούνται να υλοποιήσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και  διαρκώς μετακυλύουν τις  ευθύνες τους.
Θέλω εδώ με την ευκαιρία να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, την Σύνοδο Κορυφής στις 18 του Φλεβάρη, θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής, με την κρίσιμη συνδρομή και συμβολή και του ελληνικού στρατού.
Περιμένουμε από τους εταίρους μας, όμως, να κάνουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, οι Συμφωνίες δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεσμεύουν όλους το ίδιο.
Για να επανέλθω όμως, και οι δύο αυτές κρίσεις, η οικονομική και η προσφυγική, συμπληρώνονται από την κρίση ασφάλειας, τόσο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή.
Το αποτέλεσμα είναι η αλληλοτροφοδότηση της αστάθειας και της αβεβαιότητας και η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, που πρέπει επιτέλους να σπάσει. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται διορατικότητα και πολιτική γενναιότητα.
Εμείς τη διαθέτουμε και είναι, γι αυτό τον λόγο, που κάνουμε σταθερά βήματα, ώστε η χώρα μας να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης.
Και τούτο ξεκινά από την μεγάλη αλλαγή που έχουμε επιφέρει, τον τελευταίο χρόνο, στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Το νέο δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που έχουμε υιοθετήσει, αποδίδει ήδη καρπούς.
Η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αναλαμβάνει τον ρόλο που της αναλογεί και δεν περιορίζεται στην στάση αναμονής για την βοήθεια της Ευρώπης.
Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο στο διεθνές και ευρωπαϊκό γεωπολιτικό περιβάλλον, μετατρέπεται, παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, σε χώρα κόμβο για τις εξελίξεις, στην κρίσιμη και εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης: Σε μια χώρα-γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Με την ανάπτυξη των τριγωνικών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αναβαθμίζεται ο ενεργειακός, παραγωγικός, διαμετακομιστικός και γεωπολιτικός ρόλος της χώρας  μας.
Με την αναβάθμιση των σχέσεων μας με την Παλαιστίνη αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί στον παγκόσμιο αγώνα για την ειρήνη και την δικαιοσύνη.
Με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις διεθνείς μας  σχέσεις.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε εκεί δεν θα αργήσουν  να φανούν.
Διότι κάναμε σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων σε πολλά πεδία, από τις μεταφορές και την ενέργεια, μέχρι τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, τα πετρελαιοειδή και τη μεταποίηση.
Ανοίξαμε πρώτοι από όλους στην Ευρώπη, παράθυρο, πόρτα θα έλεγα, σε μια οικονομία που τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του ταξιδιού έκλεισαν σημαντικές επενδυτικές και αναπτυξιακές συμφωνίες στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, αλλά και των αγροτικών προϊόντων.
Και πιστεύω ότι είναι ακριβώς αυτή η γραμμή στην οποία  σκοπεύουμε ως κυβέρνηση να συνεχίσουμε και είμαι βέβαιος ότι, σε λίγο χρόνο, η εικόνα της χώρας, διεθνώς, θα έχει αλλάξει .
Στο ίδιο, εξάλλου, πλαίσιο της ενεργητικής, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, βλέπουμε και τον ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό, όπου έχει ήδη έχει ανοίξει ξανά παράθυρο ελπίδας για την πιθανότητα λύσης του, μέσα στο 2016.
Στρατηγικός μας στόχος, η επίτευξη δίκαιης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και, φυσικά, η αποκατάσταση των  σχέσεων μας με την Τουρκία.
Διότι γνωρίζουμε καλά ότι, από τη διαρκή ένταση με τη γείτονα χώρα, λίγοι έχουν να κερδίσουν, όχι οι λαοί μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής του Βόρειου μέρους της Κύπρου και, συνεπώς, παλεύουμε για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη Νήσο.
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Στο εσωτερικό της χώρας βρισκόμαστε επίσης σε ένα στρατηγικό σημείο.
Δε παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από έξι συνεχή χρόνια σκληρής λιτότητας.
Ωστόσο, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, έχουμε μεν μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν, βλέπουμε φως στον ορίζοντα.
Για αυτό και επιδιώκουμε, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς  τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.
Και έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για αυτό: Τα έσοδα του έτους 2015, παρά τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, αφού επιτύχαμε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δις ευρώ σε ταμειακή βάση. Πετύχαμε να απορροφήσουμε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο του 77% των χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας ήμασταν πρώτοι στην Ε.Ε. σε απορροφητικότητα, ενώ συνήθως ήμασταν τελευταίοι. Ενώ, την ίδια στιγμή, τηρούμε κατά γράμμα τη Συμφωνία, έχοντας, όμως, ως πρώτη προτεραιότητα  την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Και αυτό, ήδη, αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των κρατών της Ευρωζώνης.
Αυτό που μένει, είναι να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας, ώστε η Ελλάδα να φύγει άμεσα από την οικονομική στασιμότητα, να ανοίξει, όπως προβλέπει η  Συμφωνία, και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε ταχύτατα σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, του εδάφους που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας.
Το μεγάλο θέμα που έχουμε φυσικά μπροστά μας και εν πολλοίς θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, είναι το Ασφαλιστικό.
Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση μας για εξοικονόμηση 1,25% του ΑΕΠ, για τα έτη 2015 και 2016, έχουμε καλύψει το απαιτούμενο έδαφος. Αυτό που απομένει πρόκειται να καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών, μια μικρή αύξηση των εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών  κατά 1%. Κάτι που ήδη έχουμε συμφωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Η πρόταση αυτή είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της Συμφωνίας και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς, αφού, επαναλαμβάνω, τηρεί το γράμμα της Συμφωνίας.
Αυτό όμως είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στην μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που είναι αναγκαία, προκειμένου να διασώσουμε μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Η πρόταση που θέσαμε σε ευρύ κοινωνικό διάλογο, - και, προσέξτε, δεν επιλέξαμε ούτε να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση σε κλειστές κάμαρες διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και άρον- άρον στη Βουλή- είναι, κατ’ αρχάς, μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Δεν μας δόθηκε, όπως δίνονταν παλαιότερα προτάσεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις από τους θεσμούς. Και δόθηκε στη δημοσιότητα, σε έναν ευρύ διάλογο. Και είναι μια πρόταση η οποία, βεβαίως, έχει μια βασική αντίληψη. Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Διότι σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα  ερχόμαστε να απαντήσουμε: Αν σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις ή όχι, μετά από την καταστροφή των τελευταίων χρόνων στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι μια υποχρέωση που μας επιβάλλει η Συμφωνία, αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων του σήμερα απέναντι στις επόμενες γενιές. Και η πρότασή μας φυσικά είναι σε έναν ευρύ, ανοιχτό διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, περιμένουμε προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί και σε βελτιώσεις. Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: Προστατεύει τους ασθενέστερους με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης και κάνει, επιτέλους, δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολίτες δύο, τριών ή και περισσότερων ταχυτήτων.
Αυτό όμως που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι προαιρετική.
Ούτε αποτελεί απλώς συμβατική υποχρέωση της χώρας.
Είναι απολύτως αναγκαία για να έχει το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μέλλον.
Πρέπει λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση σήμερα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια.
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού και να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Αν έχουν.
 Το μόνο που ακούσαμε στη Βουλή, πριν από δέκα ημέρες, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, το κόψιμο όλων των επικουρικών συντάξεων και ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών στον ΟΓΑ με αυτά που παίρνουν από τις επιδοτήσεις.
Μα αυτές ακριβώς είναι οι προτάσεις που παλεύουμε να αποφύγουμε.
Παλεύουμε να μην κόψουμε για 12η συνεχή φορά, μέσα σε πέντε χρόνια, συντάξεις.
Παλεύουμε να προστατεύσουμε το εισόδημα των πιο αδύνατων και των αγροτών, -ιδίως τα εισοδήματα που έχουν από τις επιδοτήσεις- και, ταυτόχρονα, να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Δυστυχώς τα τελευταία 24ωρα, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να αποσύρουμε την πρότασή μας για το ασφαλιστικό. Αδιαφορώντας, προφανώς, για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος -αφού άλλωστε μέχρι πρότινος μας έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται συζήτηση- αδιαφορώντας για το πώς θα ξαναμπεί για τα καλά η χώρα στην ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, -στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, πρώτα απ’ όλα τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τα χαμηλά εισοδήματα- μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Και βάρος που αναλογεί στις εισφορές, τους στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, ακούγοντας τις προτάσεις επαγγελματικών φορέων, όπως ήδη κάνουμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.
Το ίδιο ακριβώς σκοπεύουμε να πράξουμε και σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει με τους Αγρότες.
Αρκεί να θελήσουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρούμε λύσεις, γιατί, χωρίς διάλογο, δεν υπάρχουν λύσεις.
Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί και το σύνολο της κυβέρνησης, είμαστε ανοιχτοί για έναν εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο.
Διότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων, τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα των εισφορών τους, το θέμα της μεταβατικότητας των διατάξεων, όσο, όμως, και γενικότερα, σε θέματα που αφορούν την ανάγκη προστασίας του εισοδήματός τους, ειδικότερα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Αυτό, όμως, που πρέπει να πούμε στον Αγροτικό κόσμο με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ότι κάνει λάθος αν υπολογίζει σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά για πάρα πολλά χρόνια, στο πρόσφατο παρελθόν, τους λοιδορούσαν.
Διότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν σήμερα, για άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών, για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής τους και την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Τους καλώ, λοιπόν, απλώς να σκεφτούν: Ποια, αλήθεια, ήταν η πρόταση της ΝΔ σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα, που τώρα μάλιστα ζητά και την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης;
Την ανέλυσε με θαυμαστή ειλικρίνεια ο κύριος Μητσοτάκης πρόσφατα στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους.
Αυτή είναι η εναλλακτική τους πρόταση, τη στιγμή που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις.
Και τους καλώ επίσης να σκεφτούν:
Γιατί άραγε τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, σήμερα,  υποκριτικά τους αποθεώνουν, όταν λίγα μόλις χρόνια πριν τα ίδια Μέσα τους πολεμούσαν με τον πιο φανατικό τρόπο;
Η απάντηση δεν βρίσκεται φυσικά στην ξαφνική τους αγάπη για τον Έλληνα αγρότη και την ελληνική ύπαιθρο.
Αντίθετα συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση  έχουν με την αγωνία για τους αγρότες.
 Αλλά με την αγωνία τους να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Με την αγωνία τους να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου όταν η υπόλοιπη οικονομία είχε στεγνώσει.
Με την αγωνία τους να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που έκαναν περιουσίες, όλα αυτά τα χρόνια, στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου.
Αν λοιπόν αυτά φοβούνται σήμερα όσοι φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, καλά κάνουν και φοβούνται.
Διότι εμείς δεν αναλάβαμε την κυβερνητική εξουσία για να συνεχίσουμε στην πεπατημένη.
Είμαστε -θα έλεγα- το τέκνο της ανάγκης να μπει επιτέλους μια τάξη σε αυτό τον τόπο.
Και θα προχωρήσουμε.
Αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.
Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ολιγωρίες.
Κυρίως, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν.
Διότι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Σας θυμίζω ότι επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό: Να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία που φέραμε το καλοκαίρι, κρατώντας, όμως, κόκκινες γραμμές και εγγυώμενοι την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε και κάνουμε καθημερινά:
Δεν θα κόψουμε για δωδέκατη φορά τις συντάξεις.
Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία.
Δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις, αλλά, αντίθετα, θα κάνουμε το παν για να ρυθμίσουμε την αγορά εργασίας στα πρότυπα των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης. Θα κάνουμε το παν για να δώσουμε στον κόσμο της εργασίας τη δυνατότητα να οργανωθεί ξανά.
Θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων, το λεγόμενο  και Παράλληλο Πρόγραμμα.
Και φυσικά θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά, τη διαπλοκή, την φοροδιαφυγή και θα ελέγξουμε τις λίστες των φοροφυγάδων. Θα βάλουμε τέλος και στην αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 
Τώρα πλέον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Διότι ο χρόνος κυλάει γρήγορα και δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο.
Και αυτό το δόγμα αποτυπώνεται ήδη στις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες:
Ήδη, το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος συζητείται σήμερα και την Παρασκευή στις επιτροπές της Βουλής και  την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί.
Και αυτό κόντρα σε όσους με χαιρεκακία έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς.
Αλλά, βέβαια, αυτό είναι το αίσθημα της ευθύνης τους.
Χαίρονταν για μια δήθεν κυβερνητική αποτυχία, παρόλο που γνώριζαν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ευεργετικές συνέπειες για μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας, κυρίως λόγω των ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας, που επιλύει μεγάλα και χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας
 Αλλά, κυρίως, η μεγάλη τομή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων συμπολιτών μας για την περίθαλψη.
Από εδώ και στο εξής δεν θα μένει κανένας μόνος στην κρίση. Δεν θα μένει κανένας χωρίς στήριξη.
Οι συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Θέλω να κλείσω αυτή την εισήγηση με μια ανακοίνωση.
Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για την κατά το Σύνταγμα πλήρωση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έλαβε τέλος.
Η άρνηση της να συναινέσει στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή.
Και μιλώ για θεσμική εκτροπή, μετρώντας τα λόγια μου κυριολεκτικά.
Διότι η συναίνεση, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι προαιρετική. Αντιθέτως, επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.
Ο στόχος είναι προφανής: Να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Και είναι πράγματι κρίμα που ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του έτσι, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή.
Η κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη.
Αύριο κιόλας στη Βουλή καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη, που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Η θέση που διατύπωσε η ΝΔ για απεριόριστες άδειες δεν αντέχει σε κριτική και καταρρίπτεται, όχι μόνο από τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία και τις αντίστοιχες μελέτες.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα και πραγματικά ανεξάρτητα.
 Τέλος, με δεδομένη την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει, είμαστε πλέον αναγκασμένοι, τον διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει, να προκηρύξει και να ολοκληρώσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, κατόπιν εντολής της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της νομιμότητας και της διαφάνειας, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες.
Όπως κάθε φορά που το καινούργιο γεννιέται, υπάρχουν οδύνες.
Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η διαπλοκή που βάρυνε με τη σκιά της για πολλά χρόνια το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας, βιώνει, ίσως, τις τελευταίες μέρες της πρωτοκαθεδρίας της, της εξουσίας της. Η διαπλοκή, λοιπόν, το επόμενο διάστημα τελειώνει. Επιτίθεται σκληρά.
 Η χώρα, όμως, έχει γυρίσει σελίδα.
Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια τρεις φορές μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο.
Σας ευχαριστώ.