Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Θα πρέπει να υψώσουμε τείχος αλληλεγγύης απέναντι στις ακραίες φωνές


Τσίπρας: Χρειάζεται επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση των αρχών του 
ανθρωπισμού
Την ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει πορεία έτσι ώστε να μην επικρατήσουν ακροδεξιές απόψεις υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών Τζ. Πιτέλα, τονίζοντας πως «οι μονομερείς πρωτοβουλίες είναι κινήσεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».


«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να υψώσουν τείχη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες απέναντι στα κλειστά σύνορα που διχάζουν την Ευρώπη» τόνισε ο Πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλλα. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών η προσφυγική κρίση και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στον απόηχο του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ και λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να γίνει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως εξήγησε η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ κρατών αλλά μια σύγκρουση ιδεών ανάμεσα στις προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.

«Χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, η σύγκρουση είναι πολιτική ανάμεσα στην Αριστερά και στην Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών αρχών της».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αυστρία υπογραμμίζοντας πως «οι μονομερείς ενέργειες είναι κινήσεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Τζ. Πιτέλα: Να μην αφεθεί μόνη της η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Δεν θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Οι προκλήσεις αφορούν όλη την Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα.
Όπως σημείωσε στην Ελλάδα μόνο πέρσι έφτασαν 800.000 πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Ο Τζιάνι Πιτέλλα απέστειλε ηχηρό μήνυμα σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία τις οποίες κατηγόρησε ότι υιοθέτησαν διαφορετικές πολιτικές από τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής και εμπόδισαν την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται με φράχτες και συρματοπλέγματα» τόνισε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τέτοιου είδους πρακτικές, ενώ όπως εξήγησε η Ελλάδα και η Ιταλία τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Μετά την πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού για συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Τζιάνι Πιτέλα απηύθυνε  εκ νέου πρόσκληση συνεργασίας στον Αλ. Τσίπρα και στις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις.