Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Η Ευρώπη κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους»

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα & τα κλειστά σύνορα - Οι θέσεις της Ελλάδας για προσφυγικό και αξιολόγηση (βίντεο)


Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, περιορισμός των ροών και χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης στην Τουρκία και δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν, το τρίπτυχο των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κουρφής, όπως το σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης ενώ ανέφερε ότι «τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ - «Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία» ανέφερε επίσης - Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ»

Η προσφυγική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η τρέχουσα κρίση φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. «Η Ευρώπη κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους» σημείωσε.
Όπως εξήγησε, η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μία απόφαση υψηλού ρίσκου, από ό,τι αποδείχθηκε, ενώ έκανε λόγο για μία σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική και είναι στην πρώη γραμμή της αλληλεγγύης με βάση ακριβώς τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού. 
Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.   Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν
«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις». «Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών»υποστήριξε. 
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, περιορισμός των ροών και χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης στην Τουρκία και δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν, θα είναι το τρίπτυχο των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κουρφής, όπως το σκιαγράφησε ο Αλ. Τσίπρας που άσκησε έντονη κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη που ταυτίζεται με τις πλέον συντηρητικές δυνάμεις στη Γερμανία και την Ευρώπη. Τα προαναχωρησιακά κέντρα δεν θα μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα τόνισε ο πρωθυπουργός.  Η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, κατέστησε σαφές, ο Αλ. Τσίπρας ενώτόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών» και τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Για αξιολόγηση - παράλληλο πρόγραμμα - πόλεμο με τη διαπλοκή

Αναφορά έκανε και στην πρώτη αξιολόγηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ». Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα. «Το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» κατήγγειλε και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.  «Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, διαφωνία, όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική» και κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015.
           
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε διάφορες επισημάνσεις για την"πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής", είπε ότι "είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα". Τώρα,τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, "έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου".
Ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι "απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ" απαντά με "τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία". Νωρίτερα,τόνισε οτι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.