Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το νέο σύστημα πρόσβασης των ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία


- Καθολική πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας
- 6μηνη κάρτα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ
- Προσφυγικό: Στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών η προσοχή του υπουργείου
Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Δίχτυ προστασίας για τους περισσότερους από 2 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες στήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου. Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία για τους ανασφάλιστους; Τι ισχύει για τη φαρμακευτική κάλυψη; Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων τους επόμενους μήνες; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απάντησε η πολιτική ηγεσία στη χθεσινή (11/4) Συνέντευξη Τύπου.
Τι ισχύει για τα φάρμακα

«Σε μια περίοδο μακροχρόνιας ανεργίας, μαύρης εργασίας, αποασφάλισης του πληθυσμού, είναι μια παρέμβαση με πολύ ισχυρό κοινωνικό στίγμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ΚΥΑ. Δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη έχουν πλέον 180.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 ωφελούμενοι, με ετήσιο εισόδημά τους έως 2.400 ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη, διατηρείται το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου, με τη διαφορά ότι τώρα η μόνη προϋπόθεση είναι η επίδειξη ΑΜΚΑ.
Έτσι, ακόμη και μετά τη λήξη της ισχύος του βιβλιαρίου προνοίας ή απορίας, ο οφελούμενος διατηρεί το δικαίωμά του για μηδενική συμμετοχή στη λήψη φαρμάκων, ρύθμιση που αφορά περίπου 300.000 ανθρώπους, όπως επεσήμανε ο υπουργός.
Για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους, ισχύει ό,τι και για τους ασφαλισμένους, δηλαδή πληρώνουν την προβλεπόμενη συμμετοχή, καθώς και 1 ευρώ ανά συνταγή.

Καθολική πρόσβαση στις δημόσιες δομές

Τονίζεται ότι η καθολική πρόσβαση αφορά τις δημόσιες δομές υγείας, όχι τις συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές και τους ιδιώτες γιατρούς. Σχολιάζοντας τούτο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε απόλυτη εξίσωση των ασφαλισμένων με τους ανασφάλιστους. Σ' αυτή τη φάση δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, με τις υπάρχουσες δημοσιονομικές συνθήκες».

Τι ισχύει για όσους δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ

Για τους μονίμως διαμένοντες στην Ελλάδα που δεν έχουν ΑΜΚΑ, καθώς και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υπάρχει πρόνοια για την υγειονομική τους κάλυψη, μέσω της έκδοσης 6μηνης κάρτας, που θα εκδίδεται από τα νοσοκομεία. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως χρόνιοι πάσχοντες, παιδιά, έγκυες, τοξικοεξαρτημένοι και ψυχικά ασθενείς.

Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη για τα προσφυγόπουλα

Επιπλέον, όπως σημείωσε, «επιδιώκεται η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη» των προσφυγόπουλων, δηλαδή περίπου 20.000 παιδιών, «για ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, καθώς και για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και πολιομυελίτιδα». Στη συνέχεια, ενημέρωσε πως βρίσκονται στη χώρα μας 53.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διασκορπισμένοι σε 25 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα. Επανέλαβε τη σαφή θέση του υπουργείου αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι ο προσφυγικός πληθυσμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Γ. Μπασκόζος: Το προσφυγικό - θετική πρόκληση για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

«Παίρνουμε πάρα πολύ σοβαρά την αλλαγή του status των προσφύγων και των μεταναστών, δηλαδή την πιο μόνιμη διαμονή, αλλά και την αλλαγή εποχής», τόνισε στην τοποθέτησή του ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και εξήγησε: «Η προσοχή μας είναι στα μεταδιδόμενα από έντομα νοσήματα, αλλά και σε νοσήματα που μπορεί να προκύψουν από αλλοίωση τροφίμων λόγω της ζέστης». Επανέλαβε ότι στόχος είναι «η πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, με παράλληλη προστασία της Δημόσια Υγείας» και κάλεσε να δούμε το προσφυγικό «σαν μια θετική πρόκληση» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Θ. Φωτίου: Από τον Ιανουάριο του '17 το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή του μέτρου για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σε 30 δήμους της χώρας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η ίδια προανήγγειλε ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν θέλω να ξεχνάω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Μετά το Πάσχα η Υ.Α. για τα φάρμακα

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για το δελτίο τιμών φαρμάκων θα εκδοθεί μετά το Πάσχα. Ενημέρωσε ότι η ηγεσία προσπαθεί να υπάρξει ένα ανώτατο όριο μείωσης.

Το νέο σύστημα πρόσβασης των ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία