Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Τσίπρας: Η διαπλοκή έπαιξε & έχασε, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει



Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις

«Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά βρίσκει στήριξη σε μια σειρά κυβερνήσεων και λαών που έχουν κατανοήσει ότι αυτός ο λαός δικαιούται να αλλάξει σελίδα. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις προσπάθειές μας και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις», τόνισε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

 10 Μαΐου 2016 14:02:54
Η αλλαγή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η αλλαγή στάσης, αυτός ο μετασχηματισμός ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής προσπάθειας, διαπραγματευτικής δουλειά και των νομοθετικών μας παρεμβάσεων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την διαπραγματευτική ομάδα,« που έδωσε μία μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», και τόνισε πως αυτή η δουλειά «αποδίδει σήμερα καρπούς». Επεσήμανε πως η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. «Aυτός ο λαός δικαιούται να επιστέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε.


Και πρόσθεσε: «Τηρήσαμε λοιπόν την συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια. Κλείνει το πακέτο, χωρίς να υποχωρήσουμε. Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή έχουμε για πρώτη φορά αποτυπωμένο έναν οδικό χάρτη για την απομείωση του ελληνικού χρέους.Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας.»
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμη: «Το κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δις ευρώ. Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχτούμε. Αντί να δουν το δάσος, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους επικεντρώνουν στο δέντρο, στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Ο μηχανισμός αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί διότι για πρώτη φορά στα 6 χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής.»
Και κατέληξε: «Τώρα δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς. Είναι η ώρα της δουλειάς και του σωστού προγραμματισμού. Για να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας & την ασυδοσία της ολιγαρχίας αλλά θα έχει κοινωνικό πρόσημο. Ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες, στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός.»