Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, 12-13 Δεκεμβρίου


  1. Εκτιμήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία
Διανύουμε αναμφίβολα μια ταραγμένη και ασταθή περίοδο. Η επόμενη τετραετία θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα, την Ευρώπη, ενδεχομένως και για τον κόσμο συνολικά.

Η γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή μας συμβάλλει στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και αυταρχικών επιλογών. Ο κίνδυνος της αύξησης της ακροδεξιάς είναι υπαρκτός (όπως αποδείχθηκε και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και τις εθνικές εκλογές στην Πολωνία), εάν οι αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δεν συγκρουστούν αποτελεσματικά με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των κοινωνιών, με λογικές και  πρακτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε προς τη χώρα μας δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον σκληρό, επίμονο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Πορτογαλία που αντιτίθεται στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό από τις δυνάμεις της Αριστεράς (Μπλόκο – ΚΚΠ) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αποτέλεσμα και των εξελίξεων στη χώρα μας. Σύντομα θα έχουμε και τις εκλογές στην Ισπανία που μπορούν ν’ αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών. Ο αγώνας των αριστερών και προοδευτικών ευρωπαϊκών κομμάτων και κινημάτων για τη δημοκρατία και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πρέπει να ενταθεί, με στόχο τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης.
Πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα οι εκλογικές ήττες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στις Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής και τις εθνικές εκλογές της Βενεζουέλας συνιστούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία της κοινωνικής αλλαγής και της ALBA  στην Λατινική Αμερική και επιτρέπουν στις ΗΠΑ να ανακτήσουν τον οικονομικό και γεωστρατηγικά ρυθμιστικό και επεμβατικό ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή.
Η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή κατέγραψε ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα, αν και υπολείπεται σημαντικά του κατεπείγοντος της διάσωσης του πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, η διάσωση του πλανήτη δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί ως μείζον πολιτικό ζήτημα, συνδεόμενο με την καπιταλιστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που φτάνει ως την εξόντωση γηγενών πληθυσμών και τη διάλυση οικοσυστημάτων. Γι αυτό και η επιτυχής αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (που αποτελεί απόρροια των επιλογών αυτών) εξαρτάται κυρίως από συλλογικές πολιτικές αποφάσεις για την αλλαγή του μοντέλου αυτού, παράλληλα με τους μηχανισμούς ελέγχου και αυστηρής τήρησης της παρούσας συμφωνίας.
2. Το Προσφυγικό και η κρίση στη Μέση Ανατολή
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης μέσα στην κρίση, που αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη. Το προσφυγικό ζήτημα αποκαλύπτει την κραυγαλέα αποτυχία της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής τόσο ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού φαινομένου, όσο και ως προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.
Συγχρόνως, αναδεικνύει την κύρια αιτία του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος και οι στρατιωτικές επεμβάσεις των δυτικών κρατών στα αραβικά κράτη, οι οποίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν με πρόσχημα την εδραίωση της δημοκρατίας, στην πραγματικότητα αποσκοπούν στην επιβολή μηχανισμών εκμετάλλευσης των φυσικών και ενεργειακών πόρων αυτών των περιοχών.
Η ριζική αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα από την ελληνική κυβέρνηση ώθησε πανευρωπαϊκές εξελίξεις και αφύπνισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αναδεικνύοντας το αίτημα για μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης με όρους συλλογικής ευθύνης των κρατών – μελών της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, όμως, το προσφυγικό αξιοποιείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς, που υποστηρίζουν την ανόρθωση φρακτών και την εδραίωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αλληλέγγυους πολίτες, που σε καθημερινή βάση στέκονται στο πλάι των προσφύγων. Στηρίζουμε μια συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα μετεγκατάστασης για όσους ήδη έχουν περάσει στην Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ασφαλής δίοδος για τις προσφυγικές ροές είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της ανθρώπινης ζωής και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών. Πέρα από την υποχρέωση της Ελλάδας να διασφαλίσει την ασφαλή δίοδο των προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, η χώρα μας οφείλει να αναλάβει το μερίδιο της ευρωπαϊκής ευθύνης που της αναλογεί και να δημιουργήσει (νομικά και τεχνικά) τις απαραίτητες συνθήκες κοινωνικής ένταξης όσων προσφύγων αναλογούν στην Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία για την μετεγκατάσταση.
Στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης αυτήν την περίοδο και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Η προσφυγική κρίση προστίθεται στην οικονομική κρίση και ενισχύει τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις προοδευτικές και τις υπερσυντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Στη Μέση Ανατολή απειλείται η υπόσταση ολόκληρων κρατών μετά και την επέλαση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», του οποίου η αντιμετώπιση δεν θα επιτευχθεί με την έξαρση της ισλαμοφοβίας και με θεωρίες περί «σύγκρουσης των πολιτισμών».
Η Ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν για ένα σχέδιο ειρήνευσης, δημοκρατίας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με άμεσες προτεραιότητες:
α) Ένα κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη ειρήνευσης και δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία.
β) Ένα πλάνο απομόνωσης του ISIS με πρωταγωνίστριες τις δυνάμεις της περιοχής που πολεμούν το φονταμενταλισμό.
γ) Την επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνευσης για το Κουρδικό ζήτημα.
δ) Την επιτυχή έκβαση των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του.  
Η ελληνική κυβέρνηση εξασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αναβαθμίζοντας το διαμεσολαβητικό ρόλο της χώρας  με στόχο τη σταθερότητα, την ειρηνική συνύπαρξη και την επίλυση των ανοικτών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η επικείμενη επίσκεψη του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στην Αθήνα και το προωθούμενο κοινοβουλευτικό ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους ενισχύει το δημιουργικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη και παραμένει προσηλωμένος στην οριστική διευθέτηση του Παλαιστινιακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 
3.Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή τους στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών. Το αδιέξοδο που παρατηρείται στη ΝΔ ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της  ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της. Το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της ΝΔ, που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απόκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.
 Η εκλογική βάση της Ένωσης Κεντρώων έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη του κόμματος αυτού για εκλογική επιβίωση το καθιστά απρόβλεπτο, ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνονθύλευμα.
Το ΚΚΕ σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία, τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιόν. Δεν βλέπει τη σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν ν’ αλλάξουν την κοινωνία. Αποφεύγει να πάρει τη θέση που πρέπει να πάρει και συλλήβδην εντάσσει το ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο μέτωπο με το οποίο αντιπαρατίθεται.
Η συζήτηση του τελευταίου διαστήματος περί πολιτικών συμμαχιών, οικουμενικών κυβερνήσεων που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα έπεσε στο κενό, καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική αριστερή λύση. Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου.  
Εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό στα πλαίσια του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δική μας απάντηση.
Στόχος μας είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν.
4.Δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα μας μια πολιτική ακραίας και σκληρής ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης.
Στόχος αυτής της πολιτικής ήταν η εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος κεφαλαιακής συσσώρευσης σε βάρος της εργασίας. Ταυτόχρονα στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έγιναν εγκλήματα κατά του κοινωνικού κράτους, των νοσοκομείων, των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σχέδιο το αμφισβήτησε όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να το αμφισβητεί μέχρι και σήμερα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Με έμφαση στην στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος.
Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι συσχετισμοί για να αλλάξουν χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, κοινωνική κινητοποίηση και πολιτική βούληση για βαθιές πολιτικές τομές.
·         Η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση έκλεισε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η λαϊκή κατοικία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων προστατεύεται.
·         Η έξωθεν επιβολή των τραπεζικών περιορισμών δεν κατέληξε ούτε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος ούτε σε κούρεμα των καταθέσεων.
·         Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη βάση των σημερινών συνθηκών ολοκληρώθηκε και διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον. Δημιουργούνται κοινωνικά δίκαιες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.   
·         Το καθεστώς όπου κυριαρχούν τα πελατειακά δίκτυα, οι πελατειακές σχέσεις, τα χαριστικά δάνεια προς επιχειρήσεις μέσω των οποίων κάποιοι ήθελαν να έχουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα δάνεια τους στο εσωτερικό και όλο αυτό υπό την προστασία του πολιτικού συστήματος αποκαλύπτεται προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.
·         Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο λεηλατήθηκε απροκάλυπτα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης.
Αυτή η συμφωνία και οι άξονες υποχώρησης της κυβέρνησης από τις δίκαιες θέσεις της καταλήγουν σε δύο προϋποθέσεις για να μην καταστήσουν την συμφωνία αδιέξοδη αλλά κυρίως για να δώσουν προοπτική στον τόπο.
·         Πρώτη προϋπόθεση είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Η αναγκαία, γενναία και αποτελεσματική διευθέτηση του θ’ ανοίξει το δρόμο για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.
·         Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης με κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα αναδιανέμει με κοινωνική δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο. 
Το κόμμα μας και η κυβέρνηση μας οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές δεσμεύσεις του προγράμματος και με την επιτάχυνση και εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος». Η πίεση της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης δεν πρέπει να μας κρατά πίσω.
·         Μέσα στους δύο μήνες ψηφίστηκε ο νόμος για τα ΜΜΕ που πρέπει άμεσα να μπει σε εφαρμογή.
·         Υλοποιήθηκε η δέσμευση και νομοθετήθηκε η ανάπλαση της Δραπετσώνας αποδίδοντας το παραλιακό μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
·         Κατατέθηκε ο νόμος για το νέο σύμφωνο συμβίωσης που αφορά και ομόφυλα ζευγάρια.
·         Θα υλοποιηθεί σχέδιο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας.
·         Το ΕΣΠΑ ανασχεδιάζεται, για να καλύψει επείγουσες κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες.
·         Στην υγεία προχωρά το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια υγεία.
·         Διευρύνθηκε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση
·         Έγινε η εκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου στο χώρο της παιδείας για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος.
·         Γίνεται προσπάθεια για την επίλυση των άμεσων και ώριμων προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να παραμείνει σήμερα στην παραγωγή ο αγροτικός πληθυσμός με ταυτόχρονη άμβλυνση των επιπτώσεων από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας,  και την γενικευμένη  προστασία των μικρομεσαίων αγροτών.
·         Ο προϋπολογισμός του 2016, παρά το περιοριστικό πλαίσιο, προβλέπει αύξηση των κοινωνικών δαπανών, που υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015.
·         Πρέπει να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η δουλειά των φοροελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και να διευρυνθούν όλες οι λίστες φοροδιαφυγής παλιές και νέες. Είναι ανάγκη επιτέλους να πληρώσουν όσοι απέκρυψαν χρήματα και όσοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων ετών.
·         Πρέπει να ενισχυθεί ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας.
·         Οι μεγάλες τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα με στόχο και προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η διοικητική μεταρρύθμιση που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα να γίνει με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και των κινημάτων της. Γι αυτό και στηρίζουμε κοινωνικές διεργασίες και πρωτοβουλίες που  συνδράμουν στη στρατηγική μιας προοδευτικής διεξόδου. 
5.Το Κόμμα
Σε όλη αυτή την μεγάλη και ελπιδοφόρα αλλά ταυτόχρονα δύσκολη πορεία είναι ανάγκη το κόμμα μας να αναβαθμίσει την πολιτική παρουσία του και να κατοχυρώσει το ρόλο του.  Και αυτός δεν μπορεί να είναι ένας ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την Κυβέρνηση. Όχι για να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά για να διασφαλίσει τη σύνδεση της Κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως,  με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας.
Την ίδια, όμως, στιγμή πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη  διαμόρφωση και την μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών. Γιατί οι κοινωνικοί συσχετισμοί είναι καθοριστικοί στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Γιατί είναι άλλο πράγμα η κυβέρνηση και άλλο η πολιτική εξουσία. 
Πρέπει λοιπόν το κόμμα να έχει συνεχή παρουσία:
Στα συνδικάτα και τις γειτονιές.
Στα κινήματα και τους αγώνες.
Στα καινοτόμα εγχειρήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας.
Στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.
Στους χώρους δουλειάς
Ώστε να μπορεί να βρίσκεται εκεί όπου οι άνθρωποι δίνουν μάχες, να μπορεί να εξηγεί, να ενημερώνει αλλά και να ακούει. Να διδάσκει αλλά και να μαθαίνει.
Πρέπει λοιπόν στην πορεία προς το Συνέδριο να αναβαθμίσουμε και να κάνουμε πιο ελκυστική την εσωτερική ζωή και λειτουργία του κόμματος, και να αντλούμε στοιχεία από τις δικές μας και τις διεθνείς εμπειρίες για τη διαμόρφωση του κόμματος που χρειάζεται η Αριστερά και η κοινωνία στην εποχή μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές προχώρησε στην ανασυγκρότησή του, η οποία ήταν πολιτικά επιβεβλημένη λόγω της αποχώρησης μελών και στελεχών του Κόμματος, αλλά και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της νέας περιόδου. Την περίοδο από την τελευταία Κ.Ε. μέχρι σήμερα συνεδρίασαν όλες οι Ν.Ε. και οι Ο.Μ. με αντικείμενο τη συζήτηση της απόφασης της Κ.Ε., τη συμπλήρωση των Ν.Ε., των συντονιστικών των Ν.Ε. των συντονιστικών των Ο.Μ. και την κατανομή αρμοδιοτήτων στα μέλη τους, την αποτύπωση των μελών στις Ο.Μ., το σχεδιασμό δράσης τους.
Ολοκληρώθηκε η ανασυγκρότηση των τμημάτων του κόμματος, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να συμβάλουν με επεξεργασίες τους στα αντίστοιχα πεδία δραστηριότητας. Η εννεάμηνη ελλειμματική λειτουργία των τμημάτων στέρησε από το κόμμα και την κυβέρνηση πολιτικές και θεωρητικές επεξεργασίες και προτάσεις. Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τμημάτων δείχνει ότι το κόμμα όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να συμβάλει θετικά στις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και του συντονισμού κόμματος και κυβέρνησης. Το κόμμα πρέπει να δίνει το στίγμα μιας οραματικής πολιτικής που θα μπορεί να υλοποιείται έξω και πέρα από τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει.
Αυτή την περίοδο ξεκινά με πρωτοβουλία Ελλήνων και Ευρωπαίων συνδικαλιστών/τριών και εκπροσώπων κινημάτων και φορέων η πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων με τίτλο «mayday». Το κόμμα και οι οργανώσεις του πρέπει να ενισχύσουν την πανελλαδική ημέρα δράσης που διοργανώνεται στις 17/12 στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας.
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Η έναρξη του διαλόγου για μια ριζική μεταρρύθμιση στην παιδεία αποτελεί τμήμα του δικού μας εναλλακτικού σχεδίου. Ο διάλογος με τη άμεση συμμετοχή της βάσης θα διαμορφώσει το διαφορετικό μοντέλο σχέσης της Αριστεράς με την κοινωνία. Η ολοκλήρωση του διαλόγου και η εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και μετά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το αριστερό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ και των οραματικών του στόχων σε αντιδιαστολή με τις επιλογές της ελεύθερης αγοράς.
6.Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη του κόμματος προχώρησε στην ανασυγκρότησή της.  Αφετηρία ήταν η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η εκλογή νέου Κ.Σ. και γραμματέα της οργάνωσης.
Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη Νεολαία αλλά και το κόμμα. Οι Ν.Ε. πρέπει να έχουν το επόμενο διάστημα στον προσανατολισμό τους τη δημιουργία οργανώσεων νέων σε όλους τους νομούς της χώρας.
Όταν το 40% ων νέων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα και η Νεολαία οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τη δράση τους, ώστε με αποτελεσματικό τρόπο να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να εκφράσουν τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους.
Οφείλουμε να πείσουμε τη νέα γενιά ότι η ένταξη της στην δική μας Αριστερά, η συστράτευσή τους στη μάχη που δίνουμε για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας είναι και δική τους υποχρέωση, ώστε σύντομα τα όνειρά τους να βρουν δικαίωση.
Προνομιακό πεδίο αυτή την περίοδο για να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά είναι ο διάλογος για την Παιδεία.
Η Νεολαία την επόμενη περίοδο προγραμματίζει μεγάλη καμπάνια με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες σε στοχευμένα θέματα (Εργασιακά, Παιδεία, Δικαιώματα), καθώς και την έκδοση διμηνιαίου περιοδικού.
Τέλος, στις 19-20/12 πραγματοποιείται η Πανελλαδική Σύσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
7.Καμπάνια για το Συνέδριο
Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία ΚΕ, παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα διοργανωθεί πολιτική εκστρατεία που θα αποτυπώνει τη συλλογική μας βούληση για ένα νέο «άνοιγμα» του Κόμματος στην κοινωνία και τις διεργασίες της. Την ίδια στιγμή θα τονίζεται ο διεθνής χαρακτήρας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία του εγχειρήματός μας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε μια περίοδο που η ΝΔ γίνεται έρμαιο των εσωκομματικών της ανταγωνισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα συνέδριο επικαιροποίησης της στρατηγικής και της ταυτότητάς του υπό τις νέες συνθήκες, το οποίο προσεγγίζει βλέποντας προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, βλέποντας προς την Ευρώπη και τις αλλαγές σε αυτήν.
Η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την εμβάθυνση στην  πολιτική λειτουργία και την εξωστρεφή δράση των Οργανώσεων Μελών και μέσα από την ενδυνάμωση των συλλογικών του διαδικασιών. Γι’ αυτό και η καμπάνια του συνεδρίου φιλοδοξεί να έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα από το «γίνε μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ»,  δίνοντας έμφαση στην οικοδόμηση ενός  μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, και δίπλα στις εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν το δικό τους καταστατικά προβλεπόμενο χαρακτήρα, προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις με την ευθύνη της ΠΓ, του Οργανωτικού Γραφείου, των Ν.Ε. και των Τμημάτων της ΚΕ σε κοινωνικούς χώρους (εργασιακοί χώροι, χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού κ.α.), σε πρωτεύουσες Νομών και σε γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να τον προσεγγίσουν και να συνδιαμορφώσουν πτυχές του Προγράμματός του.
Επίσης, κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα (συνδιοργάνωση του Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής-Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής του Κόμματος και  του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς). Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης η ανάδειξη εναλλακτικών πολιτικών αιχμών και στρατηγικών για την υπέρβαση της παρούσας κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ και η περαιτέρω διεύρυνση της «Συμμαχίας Κατά της Λιτότητας» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς από το ευρύτερο προοδευτικό φάσμα (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, συνδικάτα, κινήματα κ.α.).
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή ξένων ομιλητών (εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων, κινημάτων κ.α.) σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων της εκστρατείας μας, θέλοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή ακτινοβολία, με τις αποφάσεις του να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων που μας παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον.
Στόχος είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. 
Κεντρικό σύνθημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δική μας υπόθεση».
-          Τα Τμήματα της ΚΕ, όσο και οι Ν.Ε. του Κόμματος οφείλουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την εξειδίκευση της καμπάνιας σε κάθε τοπικό/θεματικό χώρο και την οργανωτική ανάπτυξη των Οργανώσεων Μελών.
-          Τα κεντρικά υλικά της καμπάνιας θα πρέπει να έτοιμα προς χρήση 3 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.
_________________________________________________________________________
Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κίτρινη δημοσιογραφία του Πρώτου Θέματος που για μια ακόμη φορά στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του.
Η «παγίδευση» με στημένες τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες ηχογραφούνται, δεν συνιστά ρεπορτάζ. Οι πρακτορικές μέθοδοι, τα ψέματα, οι υποκλοπές κ.λπ. δεν είναι δημοσιογραφία.
Δεν μας εκπλήττει η στάση του Πρώτου Θέματος, της εφημερίδας που συστηματικά, λειτουργεί ως «πλυντήριο» της Χ.Α., και δεν την θεωρούμε άσχετη με τη γενικότερη επίθεση των ΜΜΕ της διαπλοκής στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μας εκπλήττει όμως ο επικίνδυνος κατήφορος μερικών Μέσων. Δεν θα παραμείνουμε απαθείς.
Το Γραφείο Τύπου                                                                                          15/12/2015
 
_________________________________________________________________________
Ψήφισμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Ασφαλιστική
Η ΚΕ δηλώνει την αντίθεσή της στην εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και καλεί τα αρμόδια όργανα του Κόμματος να καταθέσουν προτάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης της εταιρίας και την κυβέρνηση να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε αυτή να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Το Γραφείο Τύπου                                                                           15/12/2015
- See more at: https://left.gr/news/apofasi-tis-ke-toy-syriza-12-13-dekemvrioy#sthash.xuWcqapJ.dpuf