Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η ομιλία Σκουρλέτη στη Γλυφάδα 5.2.17:Κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την Ελλάδα που μας αξίζει






Κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την Ελλάδα που μας αξίζει: Η ομιλία του Π. Σκουρλέτη στη Γλυφάδα με τον φακό του Left.gr

Στο Δημαρχείο Γλυφάδας παρευρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ από Άλιμο, Αργυρούπολη, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Ελληνικό και Γλυφάδα. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Ειλικρινής σχέση με το λαό, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για την Ελλάδα που μας αξίζει».

O Π. Σκουρλέτης, αφού έκανε μια εκτενή αναδρομή στις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τις νεοφιλελεύθερες αυταπάτες, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της κρίσης παρουσίασε μια ανάλυση με ευρωπαϊκή αναφορά και ήταν η δύναμη που στάθηκε αλληλέγγυα στον κόσμο που μπήκε στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων δηλώνοντας διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης από μία δύναμη της Αριστεράς, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε άλλες χώρες προκαλώντας παράλληλα ενίσχυση δυνάμεων της Αριστεράς (όπως των Podemos στην Ισπανία) και μετατόπιση στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Ωστόσο, μία χώρα δε θα μπορούσε να φέρει μόνη της την αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθύμισε ο Π. Σκουρλέτης, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Συνόδου των χωρών του Νότου, επιδιώκει ευρύτερες συμμαχίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επώδυνο συμβιβασμό του 2015 και στις αυταπάτες που και σήμερα επανέρχονται από διάφορες δυνάμεις για το Grexit. «Σημασία έχει να μπορείς να συνδυάζεις το στρατηγικό σου σχέδιο, την προσήλωσή του στις μεγάλες αξίες της Αριστεράς, με μία πολιτική στη σημερινή συγκυρία η οποία να μεταφράζεται σε πράγματα, μικρά και μεγάλα, που να βελτιώνουν τη ζωή του κόσμου της Εργασίας», υπογράμμισε. 

Επισήμανε τα βασικά σημεία της συμφωνίας του 2015 και επανέλαβε την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν αθροιστικά την κοινωνία και θα εμποδίσουν την ανάκαμψη της Οικονομίας. «Οι παράλογες απαιτήσεις δεν προέρχονται από την πίστη ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση αλλά έχουν σαφή πολιτική σκοπιμότητα», επανέλαβε ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει το καλύτερο όχημα για τις απόψεις Σόιμπλε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με έναν σκληρό πυρήνα γερμανικά ελεγχόμενο όπου οι χώρες τις περιφέρειας θα αποτελούν τόπους φθηνού προορισμού. 
Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας, όπως τα εργασιακά και την άρνηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρ' ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Επίσης, αναφορικά με το ασφαλιστικό προανήγγειλε περαιτέρω οριακές βελτιώσεις για τις κατηγορίες που πιέζονται από την αναγκαία μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ. «Είναι απολύτως ψευδές ότι έχουν γίνει πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με αφορμή απαιτήσεις τραπεζών ή του δημοσίου. Έχουν γίνει τέτοιοι πλειστηριασμοί για διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα προμηθευτής έναντι επιχειρηματία αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις εικόνες που μας δείχνουν τα γνωστά ΜΜΕ», τόνισε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών. 

Χαρακτήρισε καθαρή πολιτική επιτυχία τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και υπενθύμισε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ανέλυσε επίσης διεξοδικά τους «μύθους» που αναπαράγονται εναντίον της κυβέρνησης όπως οι «χιλιάδες διορισμοί ημετέρων» (δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των συμβασιούχων και τα ασύστολα ψεύδη της «τρόικας εσωτερικού» και των φιλικών της ΜΜΕ), η κριτική των νεοφιλελεύθερων για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την οικειοθελή αποχώρηση της αζέρικης εταιρείας, η στοχοποίηση υπουργών, η απόκρυψη της προσπάθειας για ανασύνταξη της δημόσιας Υγείας κ.α.
Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν μπορεί το παλιό πολιτικό σύστημα να ανεχτεί ότι έχει το δικαίωμα και κάποια άλλη δύναμη και μάλιστα της Αριστεράς, να διαχειρίζεται τα σοβαρά ζητήματα της χώρας. Σε αυτά τα ζητήματα η ΝΔ επέλεξε να συνταχθεί με τους ακραίους κύκλους των δανειστών την ώρα που άλλα λέει ο Μητσοτάκης («κλείστε τώρα την αξιολόγηση») και άλλα ο γραφικός αντιπρόεδρος («μην την κλείσετε για να πάμε σε εκλογές»), υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από τα μνημόνια ώστε η χώρα και η κοινωνία να ξανασταθεί στα πόδια της με τις απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.
 «Ο κόσμος δεν ξεχνάει τις μεγάλες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ να το παλέψει, παρά την κριτική και τα παράπονα. Δεν πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο της φυγής και της αυτάρεσκης παρατήρησης των γεγονότων απ' έξω, όπως το έχουν επιλέξει άλλες δυνάμεις της Αριστεράς» σχολίασε ο Π. Σκουρλέτης. «Πάση θυσία θα υπηρετούμε τον κόσμο της Εργασίας και από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών καλώντας τον κόσμο να πάρει την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στα δικά του χέρια.