Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Δεν ξεχνάμε κανέναν και τίποτε, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού Συνεχίζουμε…


Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 10-6-2016
Δεν ξεχνάμε κανέναν και τίποτε, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού Συνεχίζουμε…
Δημιουργείται δημόσιο μητροπολιτικό πάρκο 2000 στρεμμάτων
Αγωνιζόμαστε για περιορισμό της δόμησης και των εμπορικών χρήσεων.
Η ΝΕ Νότιας Αθήνας με την απόφαση της τον Νοέμβριο 2015 επιβεβαίωνε την θέση της ότι η ανάπλαση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της μελέτης του ΕΜΠ, που εκπονήθηκε μετά από παραγγελία της τοπικής ένωσης των δήμων της Αττικής.
Ο διαγωνισμός που κατέληξε στην σύμβαση του 2014 που υπογράφηκε από το ΤΑΙΠΕΔ της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, έχει πολλές γκρίζες ζώνες, που διερευνούν ο εισαγγελέας διαφθοράς (όσον αφορά το τίμημα των 915 εκατομμυρίων που έχει θεωρηθεί σκανδαλωδώς  μικρό - Μάλιστα κάποιοι, όπως το ΤΕΕ έχουν υπολογίσει την αξία του ακινήτου σε τριπλάσιο ποσό) και το συμβούλιο αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( όσον αφορά την αλλαγή βασικών όρων του διαγωνισμού). Οι εξελίξεις από αυτές τις διαδικασίες θα είναι καθοριστικές για την όποια συνέχιση της διαδικασίας.
Η Κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση και εν μέσω τρομακτικών πιέσεων από τοπικά, ντόπια και διεθνή κέντρα εξουσίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προσπάθησε και κατάφερε να αλλάξει βασικούς όρους της υπογεγραμμένης συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2014,έτσι ώστε να εγκαταλειφθεί το σχέδιο του επενδυτή για μια ‘ιδιωτική πόλη με εσωτερική αυλή’. Και είναι επίσης σημαντικό ότι η νέα αυτή σύμβαση θα περάσει από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ανεπηρέαστο θα αποφανθεί για τη νομιμότητά της.
Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των επενδυτών και του ΤΑΪΠΕΔ - κείμενο όχι δεσμευτικό νομικά- περιλαμβάνει σημεία των βασικών αρχών της μελέτης του ΕΜΠ, σε σχέση με το Μητροπολιτικό Πάρκο, την πρόσβαση στην παραλία, τη μείωση της δόμησης, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την αύξηση των επενδύσεων για δημόσιες υποδομές, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία του προβλήματος, που χρήζει αντιμετώπισης και  είναι η δημιουργία μιας νέας πόλης και η κατασκευή τεράστιων εμπορικών χώρων. 
Το μνημόνιο κατανόησης δεν είναι η τελική σύμβαση. Πριν από αυτή θα γίνουν το σχέδιο γενικής διάταξης και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου θα διευκρινιστούν πολλά και η παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι δυναμική.
Στα πλαίσια αυτά τονίζουμε ότι ο αγώνας για οικολογική και κοινωνική παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής αλλά και γενικά του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται, μαζί με τις συλλογικότητες, τα κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες.
Βασικές επιδιώξεις και αναγκαίες συνθήκες του αγώνα αυτού είναι:
·        Η συνολική αποτύπωση και δημοσιοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και πως αυτό προσαρμόζεται και δένει με την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, που ήδη έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια.
·        Οι ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες με τη σύσταση   Επιτροπής Διαβούλευσης και Παρακολούθησης του Έργου με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, επιμελητήρια, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και εμπορικές οργανώσεις με κυβερνητική απόφαση, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες μεγάλες αναπλάσεις άλλων χωρών.
·        Η σημαντική μείωση της δόμησης, μιας και παρά τις προσπάθειες ακόμη παραμένει υψηλή, και ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις και ιδίως τα πολλά εμπορικά κέντρα τύπου Mall, που θα καταστρέψουν τις υπάρχουσες εμπορικές επιχειρήσεις των όμορων δήμων.
·        Η αποφυγή δημιουργίας Kazino στην έκταση αυτή που θα καταστρέψει τον κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό, μετατρέποντας την περιοχή σε ναό του τζόγου και του εύκολου πλουτισμού.
·        Η παραμονή και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στην τοποθεσία που είναι σήμερα. Με το μνημόνιο κατανόησης επιτεύχθηκε ο στόχος να παραμείνουν εντός της περιοχής επένδυσης μετακινούμενες σε άλλο χώρο.
·        Η παραμονή του αμαξοστάσιου των λεωφορείων εντός του χώρου στην κατεύθυνση της αναβάθμιση των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς.   
·        Η εγκατάλειψη των όποιων ιδεών για αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης και της κατασκευής της Περιφερειακής οδού διά μέσω του χώρου αυτού.
·        Η άμεση αντικατάσταση των μελών του ΔΣ και των υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών της Ελληνικό Α. Ε., γιατί αποδεδειγμένα δεν μπορούν να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, μιας και προτάσσουν τα συμφέροντα του επενδυτή σε βάρος του δημοσίου,  τα δικά τους προσωπικά, μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα.
·        Η διερεύνηση αλλαγών σε σχέση με τα νέα δεδομένα ως προς το σχήμα άσκησης της κρατικής διοίκησης στην περιοχή που επιβάλουν αλλαγές και στην διοικητική διάρθρωση.
·        Η αλλαγή του όρου της σύμβασης του 2014, για συνολική απαλλαγή της επένδυσης από τέλη και φόρους
Η ΝΕ Νότιας Αθήνας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζει τους δίκαιους αγώνες μαζί με τις συλλογικότητες, τα κινήματα, το λαό και τους εργαζόμενους με στόχο την προστασία της δημόσιας περιουσίας από την επιχειρούμενη λεηλασία της από τους λίγους αλλά ισχυρούς παράγοντες. Με γνώμονα αυτό  θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Κυβέρνηση με επιχειρήματα και ιδέες, έτσι ώστε να την βοηθήσει να ανατρέψει τη σύμβαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ του 2014,προς όφελος του λαού μας, για να ζήσει ο λαός με αξιοπρέπεια.

Το νόμιμο, το ηθικό και το δίκαιο θα νικήσει,
στη  μητέρα των μαχών θα κερδίσουμε.

Νομαρχιακή Επιτροπή

Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.